От Монголия до Южна Бразилия, гори с площта на Франция са

...
От Монголия до Южна Бразилия, гори с площта на Франция са
Коментари Харесай

Гори с площта на Франция са се възстановили - загубили сме много повече

От Монголия до Южна Бразилия, гори с площта на Франция са се възстановили през последните двадесет години, само че не могат да компенсират загубите по целия свят, заяви Фондация Томсън Ройтерс.

Анализ на сателитни данни, осъществен от екип откриватели под управлението на Световния фонд за природата, откри, че близо 59 милиона хектара гори са възобновени след 2000 година

Тези гори са в положение да всмукват 5,9 гигатона въглероден двуокис - повече от годишните излъчвания на Съединени американски щати, сочат данни от проучването.

" Данните демонстрират големия капацитет на естествения хабитат да се самовъзстановява, когато му бъде предоставена тази опция ", сподели Джон Лотспайх, изпълнителен шеф на обединението екологични организации " Трилиън трийс ", която стои зад проучването.  " Но това не е опрощение за нас да чакаме безучастно това да се случи ".

Изследването е проследило гори, които непринудено или с малко човешка помощ са се възстановили.

Според учените защитата и регенерирането на горите е по-добро решение на казуса с климатичните промени от засаждането на дървета, тъй като съществуващите масиви всмукват повече от парниковите газове, като в това време опазват дивата природа и биоразнообразието.

" Отдавна знаем, че естествената регенерация на горите постоянно е по-евтина, по-богата на въглерод и по-добра за биоразнообразието от дейното ново залесяване ", сподели Уилям Болдуин. Кантело, шеф в английския филиал на Световния фонд за природата.

Изследването е открило, че Бразилската атлантическа гора е възстановила от 2000 година до момента близо 4,2 милиона хектара от площта си - съвсем, колкото територията на Нидерландия. За същия интервал 1,2 милиона хектара тайга се е възстановила в Северна Монголия. Другите регенерирали се гори са в Централна Африка и Канада.

Отделно изследване обаче демонстрира, че 386 милиона хектара масиви - към седем пъти повече от възобновените, са изчезнали през същия двадесетгодишен интервал по света.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР